1 / 10 menstruerende mensen heeft soms geen geld voor tampons of maandverband 

Menstruatie armoede houdt in dat iemand die menstrueert niet het geld of de middelen heeft om menstruatieproducten aan te schaffen. In plaats daarvan gebruiken ze toiletpapier of oude lappen stof of moeten ze producten te lang gebruiken of hergebruiken. Dit alles brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook blijven mensen soms noodgedwongen thuis van school of werk, wat het probleem natuurlijk alleen in stand houdt. 

Daarnaast helpt het taboe dat er rondom ongesteldheid hangt niet mee. Uit het onderzoek bloedserieus blijkt dat één op de vijf ondervraagde liever niet over ongesteld zijn praat, en voelt bijna de helft zich vies tijdens wanneer ze ongesteld zijn. 19% vindt het kopen van menstruatieproducten zelfs gênant. Neem daarbij ook de schaamte rondom armoede mee, en je hebt het perfecte recept om het voor veel mensen moeilijk te maken om hulp te vragen als ze lijden aan menstruatiearmoede. 

Vanaf december 2022 zijn er op 16 locaties binnen het ROCvAF-VOvA uitgiftepunten waar studenten en medewerkers gratis doosjes tampons of maandverband kunnen halen. Deze worden bevoorraad door het Armoedefonds, die zich landelijk inzet om menstruatiearmoede te bestrijden. De deelnemende MBO colleges/locaties zijn: Zuidoost, West, ROC op Maat Erik de Roodestraat, Zuid, Almere, Noord, Airport, Amstelland, Centrum, Lelystad en Hilversum. De deelnemende VOvA’s zijn: Cburg College, Hubertus & Berkhoff, Hyperion lyceum, Bredero Mavo, Meeuwenlaan (Bredero beroepscollege, Vox en de Nieuwe Havo).  

Deze pilot duurt een jaar en zal onderzocht worden door de stagiairs van The Green Office ROCvAF. 

Heb je na het lezen van deze blog behoefte om zelf in actie te komen? Start dan een inzamelingsactie voor menstruatieproducten. Laat studenten een plan bedenken hoe ze dit het beste aan kunnen pakken. En zorg dat het binnen de school zichtbaar wordt gemaakt. Help ook mee door menstruatie uit de taboesfeer te halen. Bespreek het openlijk met studenten en laat hen kennismaken met wat het betekent om ongesteld te zijn. Hoeveel tampons gebruik je? Hoe lang duurt het? Doet het pijn? Hoeveel kost het maandelijks?

Ik denk dat dit veel meer mensen gaat helpen dan je zou denken. Ik denk dat het moeilijk is om er bij stil te staan, omdat het voor veel mensen een geven is. Het taboe dat er bij komt kijken helpt hierom ook totaal niet. Het is ook fijn dat er iets aan gedaan wordt, al is het op een wat kleinere schaal zal het ongetwijfeld rust creëren voor veel mensen.

– Maya

De hoeveelheid mensen die in Nederland met menstruatiearmoede te maken hebben heeft me echt geraakt. Het onderwerp wordt besproken als het over ontwikkelingslanden gaat, maar ik dacht niet dat we in Nederland hier op zo’n grote schaal ook mee te maken hebben. Ik ben blij dat er een start is gemaakt om ervoor te zorgen dat studenten en leerlingen van het ROCvAF-VOvA met een fijn gevoel naar school kunnen gaan.

– Maroeska

Het mooie aan deze actie is dat we niet alleen mensen in nood helpen, maar ook gênante gevoelens rondom menstruatie kunnen verminderen. Als er altijd producten beschikbaar zijn hoef je niet bang te zijn dat je doorlekt of je vies voelt, en hoef je je ook niet ziek te melden als je ongesteld bent. Een menstruatie producten uitgifte punt zou voor veel mensen een super goede oplossing zijn!

– Milo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *