Het is prachtig dat je kunt zijn wie je bent, maar helaas is dat niet altijd het geval. Niet overal word je geaccepteerd voor wie je bent en word je met respect behandeld als je niet cis en hetero bent. Gelukkig is er een prachtig initiatief voor bedacht: IDAHOBIT (afkorting van International Day Against Homophobia, Transphobia & Biphobia), een internationale dag die meer bewustzijn creëert tegen homofobie, transfobie, bifobie en interseksefobie. Deze dag wordt jaarlijks gevierd op 17 mei! 

Geschiedenis 

IDAHOBIT is ontstaan uit een nationale dag tegen homofobie, georganiseerd door de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003, die toen op 1 juni plaatsvond. In 2005 werd het een internationale dag tegen homofobie en transfobie, waarbij ook andere landen betrokken waren, maar vanaf dat moment op 17 mei. 

Waarom op 17 mei? Leuk feitje: op 17 mei 1990 verwijderde de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de internationaal erkende lijst van ziekten, aangezien het daarvoor werd beschouwd als een psychische aandoening. 

In eerste instantie werd de dag IDAHO genoemd (International Day Against Homophobia), maar in 2009 werd ook Transphobia eraan toegevoegd. In 2015 werd Biphobia officieel opgenomen. 

Nederland 

Sinds 2009 wordt elke twee jaar de Jos Brinkprijs uitgereikt aan de persoon die zich heeft ingezet voor homo-emancipatie. 

Nederland heeft natuurlijk ook de Amsterdam Gay Pride, waarbij de focus ligt op trots zijn op wie je bent. Met IDAHOBIT wordt echter de bewustwording gecreëerd dat homofobie, transfobie, bifobie en interseksefobie nog steeds bestaan en niet zijn verdwenen. 

Amsterdam wordt vaak gezien als een van de “Gay Capitals” van de wereld en wordt vaak beschouwd als een veilige plek. Toch zien we dat de situatie hier ook achteruitgaat, aangezien we zijn gezakt op de ranglijst van meest LGBTQIA+vriendelijke landen in Europa. 

Wat kunnen we doen? 

Het belangrijkste dat we kunnen doen, is onze steun betuigen en bekendheid geven aan het feit dat homohaat, transhaat en bihaat bestaan en dat we daar iets tegen moeten doen! Sociale media is daarbij een goede hulpbron, dus help mee om hier aandacht voor te vragen! 

Als student kun je ook een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van homofobie. Hier zijn vijf tips over wat je als student kunt doen: 

  1. Onderwijs jezelf: Neem de tijd om jezelf te informeren over seksuele oriëntatie, genderidentiteit en de uitdagingen waarmee de LGBTQ+gemeenschap wordt geconfronteerd. Leer meer over de geschiedenis en de strijd voor gelijke rechten. Door jezelf goed te informeren, kun je anderen beter voorlichten en homofobe opvattingen tegengaan. 
  1. Creëer een veilige ruimte: Zorg ervoor dat je eigen omgeving, zoals de klas, een veilige ruimte is waarin iedereen zich geaccepteerd en gerespecteerd voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Moedig inclusieve taal en respectvol gedrag aan en sta niet toe dat homofobe opmerkingen of grappen onopgemerkt blijven. 
  1. Organiseer bewustmakingsactiviteiten: Werk samen met medestudenten om bewustmakingsactiviteiten op te zetten, zoals workshops, panelgesprekken of filmvertoningen. Betrek zowel de LGBTQ+gemeenschap als bondgenoten om de dialoog over homofobie te bevorderen. Deze activiteiten kunnen de acceptatie vergroten en vooroordelen verminderen. 
  1. Steun LGBTQ+studentengroepen: Sluit je aan bij of ondersteun LGBTQ+studentengroepen op je school, bijvoorbeeld de GSA. Deze groepen bieden ondersteuning, zichtbaarheid en gemeenschap voor LGBTQ+studenten. Door deel te nemen aan evenementen en acties van deze groepen, kun je een positieve impact hebben en homofobie tegengaan. 
  1. Maak gebruik van je stem: Gebruik je stem om op te komen voor gelijke rechten en acceptatie. Schrijf in verslagen of opdrachten hierover, spreek je uit tijdens lessen en deel informatie via sociale media. Door je mening te laten horen en anderen bewust te maken, kun je een verschil maken en homofobie bestrijden. 

Onthoud dat individuele acties en inzet belangrijk zijn, maar het is ook van cruciaal belang om samen te werken met anderen. Werk samen met medestudenten, docenten, studentenraden en lokale gemeenschappen om een inclusieve en accepterende omgeving te bevorderen. 

Als een transpersoon zelf, vind ik dit cruciaal in mijn bestaan. Wees aardig en tolerant, je weet nooit of iemand met zichzelf worstelt. Tolerantie is het minimum die je kan geven.

Ps. Wees welkom bij de Queer Skateclub Amsterdam elke zondag bij het Eye institute!

– Ada

Elk uiterlijk is mooier dan een pestkop!

– Okan

Mensen zijn soms regenboogvlag moe, maar beseffen zich niet dat deze strijd nog steeds KEIhard nodig is. De angst die je voelt als iemand iets tegen je zegt, laat staan je iets aandoet vanwege hoe je liefhebt, is vreselijk. Het voelt als een trap op je hart. Ik ben wel hoopvol dat de nieuwere generaties zich veel vrijer voelen om zich te kunnen uiten en liefhebben zoals ze zelf willen. Want je verstoppen of anders moeten voordoen is niet fijn en dat heb ik meerdere malen in mijn leven moeten doen.

– Maroeska

“In een wereld waar liefde zonder vooroordelen is, bloeit ware vrijheid”

– Wintana

Iedereen moet veilig zichzelf kunnen zijn.

– Guillermo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *