Circulaire economie 

De circulaire economie is een economie waarin we producten zo lang mogelijk gebruiken en grondstoffen zo vaak mogelijk recyclen. Dit doen we om verdere milieuschade en tekorten aan grondstoffen te voorkomen.  

Waarom een circulaire economie? 

Al onze aankopen hebben impact op het milieu. Het maken van de producten die wij kopen zoals kleding, meubilair, vervoersmiddelen maar ook tijdschriften en elektronica hebben impact op het milieu. Om al deze spullen te produceren hebben we veel grondstoffen nodig, zoals hout, wat tot ontbossing leidt. Tijdens het produceren van spullen komen vaak stoffen vrij zoals Vluchtige organische stoffen (VOS). Dit gebeurt voornamelijk tijdens de verdamping van aardolieproducten en andere organische stoffen maar ook bij onvolledige verbranding. Denk hierbij aan benzine, verf, inkten, lijmen, oplos- en schoonmaakmiddelen, boenwas, cosmetica en nagellakremover. 

Om te voorkomen dat er grotere tekorten aan grondstoffen en milieuschade ontstaan moeten we anders gaan produceren en consumeren. In een circulaire economie gebruiken we spullen langer en recyclen we ze om vervolgens de grondstoffen opnieuw te kunnen gebruiken. Producten worden speciaal ontworpen om ze een tweede leven te geven, bijvoorbeeld als nieuw product, onderdeel van een ander product of als grondstof. In een circulaire economie winnen we grondstoffen op een duurzamere manier en verwerken en recyclen we deze om ze eindeloos te kunnen gebruiken. 

Wat kan ik doen? 

Minder ‘nieuwe’ spullen kopen. Je kunt de meeste impact maken door in plaats van een nieuw product een tweedehands product te kopen.  

Spullen delen. Denk hierbij aan het lenen van een boormachine van je buurman. Als je iets zelf maar een keer nodig hebt kan je niet alleen geld besparen door het te lenen, maar ook bijdragen aan een beter milieu. 

Bewust kopen. Als je toch een keer iets nieuws wilt kopen kan je dit het best op een duurzame manier doen. Let bij de aankoop eens op de oorsprong van het product en richt je meer op lokale producten. Zo draag je niet bij aan de vervuiling door het vervoer van het product uit bijvoorbeeld China. 

Geschreven door Milo Rademaker 

“Ik denk dat er veel te weinig mensen en zeker studenten zijn die hier kennis over hebben. Het is daarom erg leuk om een keertje een tekst te lezen waar het kort en wat simpeler is uitgelegd “

– Maya

“Mooi geschreven! Ik vind het belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt, maar vooral dat er meer actie ondernomen wordt. Omdat het een groot wereldwijd probleem is en veel mensen realiseren zich dat niet. Goed dat er ook tips bij staan, want ik kan me voorstellen dat veel mensen het moeilijk vinden om zelf een oplossing te bedenken. “

– Ylsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *