Meegaan met trends? Of toch eerst even nadenken?

Meegaan met trends doe je vaak onbewust: merken bepalen wat je aandoet en als je alleen maar in de winkels in de hoofdstraat koopt, ga je hier automatisch in mee. Fast fashion is steeds bepalender in de winkelstraten. Door slimme marketingtrucjes, goedkope prijzen en een flinke dosis greenwashing, verleiden ze je om veel producten te komen die slecht zijn voor de mens en planeet.  

Waarom is het belangrijk om hier bij stil te staan? En waarom is fast fashion nou zo slecht? Neem bijvoorbeeld de fleece truien trend. Een fleece trui was vroeger alleen voor outdoor mensen, mensen die bijvoorbeeld gaan wandelen of anders actief zijn buiten. Sinds dit jaar is de fleece trui een fashion item. Grote merken hebben een fleece trui in de collectie en daardoor gaan ook de gewone winkels mee in deze trend. Een fleece trui is natuurlijk ook fijn vanwege de huidige hoge energieprijzen. De meeste fleece truien worden echter gemaakt van plastic en laten dus microplastics los. Hoe goedkoper en ouder een fleece trui is, des te meer vezels (en dus ook microplastics) deze los laat. De wasmachine en droger zorgen ervoor dat er nog meer microplastics de natuur in komen.  

Maar het is niet allemaal somber, je kunt zeker nog wel een fleece trui kopen. Let dan wel op waar het van gemaakt is: bv de eco-variant van tencel, gerecycled wol en bio-katoen zijn goede alternatieven. En ga vooral er goed mee om. Stinkt je fleece trui? Stop dan wodka in een plantenspuit en spuit lichtjes over je kledingstuk. Bacteriën veroorzaken de geur en de alcohol doodt de bacteriën. Wil je nog een extra stap doen om bij te dragen aan een betere wereld?  

  • Ga dan alleen naar lokale winkels die lokale producten verkopen.  
  • Koop bewust, heb je het wel echt nodig?  
  • Start een ruiltas met kleding met je vriendengroep die steeds een ronde maakt langs alle vrienden.  
  • Neem een kijkje bij het kledingrek van the Green Office (fraijlemaborg 135) en shop gratis kleding of hang eigen kleding hier die je niet meer draagt.  

Dit artikel is geïnspireerd op een artikel uit de hetkanwel.nl nieuwsbrief. Check het volledige artikel hier

“Ik hou van tweedehands kleding. Ik merk ook dat wanneer ik een pareltje in de kringloopwinkel of Vinted vind, het mij zoveel meer voldoening geeft dan als ik het bij een normale winkel koop!”

– Annika  

“Ik stond er nooit bij stil dat kleding stukken ook microplastics afgeven”

– Chanel

“Dit is een mooi voorbeeld van je dagelijkse impact maken en naar het grotere plaatje kijken. Veel mensen kijken alleen naar zichzelf, maar helaas zijn we niet alleen. Op deze manier kunnen we samen verandering brengen met kleine veranderingen.”

– Maya

“Ik vind dat deze informatie op meerdere plekken moet komen te staan want ik wist dit zelf niet.”

– Gabrielle

“Persoonlijk wist ik hier al van en ben ik er al veel mee bezig, maar er zijn heel veel mensen die zich hier niet bewust van zijn. Vooral door de mode-industrie en sociale druk wilt iedereen mee doen met de trends en zijn ze bang om er “niet bij te horen.” Met alle problemen die er bij komen kijken is het goed dat er nu extra aandacht aan besteed wordt.”

– Ylsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *