Duurzame Zomer: Tips voor Duurzaam Leven en genieten!

Als student of medewerker van het ROCvAF kun je deze zomer bewust genieten en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame toekomst. In dit artikel delen we waardevolle tips en ideeën voor duurzaam vliegen, duurzaam uitgaan, duurzame uitjes, duurzame badkleding, het respectvol omgaan met de natuur, manieren om de natuur te helpen, duurzaam voedsel en de zorg voor je mentale welzijn. We hebben ze handig per onderwerp voor je ingedeeld en de bronnen erbij gezet zodat je zelf nog dieper in de materie kan duiken!

Niet alles kan in één keer worden veranderd, maar elke kleine stap in de richting van duurzaamheid draagt bij aan een grotere impact op lange termijn.

Made with Adobe Firelfy

Duurzaam Vliegen:

We beginnen meteen met de grootste boosdoener, namelijk vliegen. We begrijpen dat reizen soms onvermijdelijk is, maar er zijn manieren om je vlieggedrag duurzamer te maken. Overweeg de volgende tips:

 • Kies voor directe vluchten in plaats van overstappen, omdat opstijgen en landen de meeste brandstof verbruiken.
 • Compenseer je CO2-uitstoot door te investeren in projecten voor hernieuwbare energie of bossen.
 • Verken alternatieve vervoersmiddelen zoals treinen of bussen voor kortere afstanden.
 • Kies voor de SAF-optie bij het boeken.

Bronnen:

Made with Adobe Firefly

Duurzaam Uitgaan:

Wil je een geweldige tijd hebben zonder het milieu te belasten? Probeer deze duurzame uitgaanstips:

 • Kies voor lokale en duurzame horecagelegenheden die seizoensgebonden en biologisch voedsel serveren.
 • Vermijd wegwerpartikelen door je eigen herbruikbare drinkfles, bestek en rietjes mee te nemen.
 • Carpool of gebruik het openbaar vervoer om de CO2-uitstoot te verminderen tijdens het uitgaan. Gebruik je docentenOV om gratis te kunnen reizen en kinderen tot 11 jaar kunnen tot november gratis reizen in Amsterdam.
 • Je hoeft niet iedere keer iets nieuws te kopen, ruil met vrienden/ vriendinnen onderling van kleding of ga op treasure hunt naar een 2e-hands winkel. Er liggen/ hangen vaak pareltjes en je kunt ook aan up-cycling/ refashioning doen door de kleding zelf aan te passen naar je wens.

Bron:

From Pexels

Duurzame Uitjes:

Ontdek de natuur en de omgeving op een duurzame manier met deze tips voor duurzame uitjes:

 • Verken lokale natuurgebieden, parken en stranden om je CO2-uitstoot te minimaliseren.
 • Gebruik een fiets of wandel als vervoermiddel om de omgeving te verkennen. Goed voor je gezondheid en goed voor het avontuurlijk gevoel als je het normaal gesproken niet doet.
 • Sluit je aan bij vrijwilligersprojecten of schoonmaakacties om de natuur te helpen behouden. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een actie van Peukenzee.

Bronnen:

From Pexels

Duurzame Badkleding:

Met duurzame badkleding kun je genieten van het strand en tegelijkertijd een positieve impact hebben:

 • Kies voor badkleding gemaakt van gerecyclede materialen, zoals geregenereerd nylon of gerecyclede plastic flessen.
 • Koop tijdloze ontwerpen van hoge kwaliteit, zodat je ze langer kunt dragen en minder vaak hoeft te vervangen.
 • Zorg dat je let op hoe je je badkleding verzorgt om zo de levensduur te verlengen. Een jacuzzi beschadigt bijvoorbeeld je badkleding veel sneller! Let dus op de wasvoorschriften.

Bronnen:

Made with Adobe Firefly

Respectvol omgaan met de natuur in de zomer:

Het is belangrijk om onze prachtige natuur te respecteren en te beschermen:

 • Blijf op de paden tijdens wandelingen om planten en dieren te beschermen.
 • Ruim je afval op en gebruik vuilnisbakken of neem het mee terug naar huis.
 • Respecteer dieren in hun natuurlijke omgeving door ze niet te storen of te voeren.

47% van al het zwerfafval bestaat uit sigarettenfilters, zorg dus dat je deze in de prullenbak gooit en niet op straat op in de natuur. 1 filter kan tot 1000L water vervuilen door de microplastics die in een filter zitten. Tevens kan er tijdens droogte natuurlijk snel een brand(je) ontstaan.

Bronnen:

De natuur een handje helpen:

Doe iets goeds voor de natuur en maak een verschil:

 • Plant bomen door deel te nemen aan boomplantacties of het ondersteunen van organisaties die herbebossing bevorderen. Leuk nieuws is dat het ROCvAF nu twee colleges heeft waarbij  namens iedere gediplomeerde er een boom wordt geplant via Trees for All. Heb je je diploma op college Zuidoost of college Centrum behaald? Dan heb je hier dus automatisch de wereld mee geholpen.
 • Creëer een insectenvriendelijke omgeving door bloemen te planten en pesticiden te vermijden.
 • Verminder het waterverbruik door bewust om te gaan met water tijdens het wassen van kleding, douchen en tuinieren. Zet de douche bijvoorbeeld niet vol uit, vang het water op tijdens het warm worden voor de planten en doe de kraan dicht tijdens het inzepen.

Bronnen:

van pexels

Duurzaam voedsel in de zomer:

Geniet van heerlijk en duurzaam voedsel tijdens de zomermaanden:

 • Kies voor lokaal en seizoensgebonden fruit en groenten, bijvoorbeeld van de boerenmarkt.
 • Verminder voedselverspilling door bewust te plannen en overgebleven voedsel te bewaren. Bewaar bijvoorbeeld je wortels in water, zo zijn ze veel langer houdbaar!
 • Probeer vaker vegetarische of veganistische maaltijden, omdat plantaardige voeding minder impact heeft op het milieu. Het de moeite waard om te overwegen om vegetarisch of veganistisch te eten, omdat studies laten zien dat het minderen van vleesconsumptie niet alleen de CO2-uitstoot met 20% vermindert, maar ook kan leiden tot 29% lagere sterftecijfers door hart- en vaatziekten en een vermindering van 50% van het waterverbruik in vergelijking met een gewoon dieet.

Bronnen:

Zorg voor je mentale gezondheid:

Tijdens de zomer is het belangrijk om ook aan jezelf te denken:

 • Neem de tijd om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke omgeving. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
 • Zoek verbinding met anderen door samen buitenactiviteiten te ondernemen. Ga met iemand anders de uitdaging aan om een nieuwe hobby te ontdekken.
 • Beperk het gebruik van sociale media en breng tijd door zonder schermen. Stel een timer in, zet je notificaties uit, zet je hele telefoon op Gray scale en challenge jezelf om 30 minuten niet je telefoon aan te raken (Dit kan je natuurlijk steeds verhogen om jezelf nog meer uit te dagen).

Bronnen:


Conclusie:

Met deze duurzame zomer tips kun je als student of medewerker van het ROCvAF bewust genieten van de zomermaanden. Of je nu reist, uitgaat, de natuur verkent, badkleding koopt, voedsel kiest of aan je mentale gezondheid werkt, kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Door bewuste keuzes te maken en duurzame gewoonten te ontwikkelen, kunnen we samen streven naar een betere en duurzamere toekomst.

Veel duurzaam zomergenot gewenst!

*Let op: de bronnen die in deze blogpost zijn vermeld, waren correct ten tijde van het schrijven van dit artikel. Houd er rekening mee dat sommige bronnen in de toekomst mogelijk niet meer beschikbaar zijn of dat de informatie mogelijk is gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *