In actie voor een duurzaam pensioen

Dit artikel is een kopie van het origineel, geplaatst op portaalvoortalent.nl (intranet ROCvAF)
28-6-2021 12:00 | VOvA | Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA) | Sabine Udo

Vrijdag 25 juni is er bij het hoofdkantoor van ABP aandacht gevraagd voor het klimaat. Ook collega Bas Huijbers van Vox College was hierbij aanwezig. Hij werd uitgezwaaid door zijn leerlingen toen hij op weg ging naar de Zuidas om zich sterk te maken voor een duurzaam pensioen. Hieronder doet Bas verslag van de demonstratie.
Onder het verslag van Bas vinden jullie een oproep van Hyperion-leerling. Hij heeft ons gevraagd of hij deze oproep in onze organisatie mocht verspreiden. Dat vinden wij een goede zaak. Het is ook fijn dat hij zo betrokken en actief is. Vandaar dus deze oproep om de petitie te ondertekenen.

Demonstreren bij ABP voor een duurzaam pensioen

Afgelopen vrijdag werd ik door mijn leerlingen op de Meeuwenlaan uitgezwaaid om mijn stem te laten horen. Het is namelijk een beetje gek, als je bedenkt dat wij ons als leraren en ondersteunend personeel keihard inzetten voor de toekomst van onze leerlingen en dat via de achterdeur, ons pensioen, diezelfde toekomst van onze leerlingen wordt ondermijnd. 

Ik werd uitgezwaaid om daarna bij het ABP-kantoor in Amsterdam Zuid op de stoep een dringende oproep naar het ABP uit te spreken, samen met allemaal andere docenten van het vo, mbo, hbo en universiteit en ambtenaren. Onze boodschap: Stop ABP met het investeren van 17,4 miljard euro in fossiele bedrijven zoals Shell en ExxonMobil van ons pensioengeld!

Op de Zuidas ging Corien Wortmann, de bestuurder van het ABP, met ons is gesprek. Jammer genoeg is het enige dat ze zei, dat de ambities omhoog moeten. Helaas is dit totaal niet voldoende om de klimaatdoelstellingen te halen en om ervoor te zorgen dat de temperatuur op aarde niet meer dan 2°C stijgt. 

Wij als docenten en ondersteunend personeel die ons eigenlijk continu direct en indirect inzetten voor de toekomst van onze leerlingen laten het hier niet bij zitten en zullen na de zomer verder gaan met het duurzaam maken van onze organisatie. Naast al die volwassenen waren er ook leerlingen van onze scholen aanwezig bij de demonstratie en dat stemt extra hoopvol!

Bas.jpeg
Bas Huijbers
PHOTO-2021-06-28-09-56-33.jpg
PHOTO-2021-06-28-09-56-30.jpg

Oproep om petitie te tekenen – (naam geanonimiseerd), leerling Hyperion Lyceum

Het ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland, met daarin ook de pensioenen van de Nederlandse leraren. Helaas investeren zij nog steeds veel geld in fossiele industriën en vormt daarmee een grote bedreiging voor onze toekomst. Er is gelukkig een campagne bezig vanuit de NGO Fossielvrij, waar (naam geanonimiseerd) ook actief bij is. De eisen van de campagne zijn: 

  1. ​Divesteer uit fossiele brandstoffen.
  2. Stel een onafhankelijke, externe commissie van wetenschappers in die onderzoekt of ABP voldoet aan het 1,5 graden scenario van het Parijs-Akkoord.
  3. Investeer het vrijgekomen geld in rechtvaardige oplossingen voor de klimaatcrisis

Ze proberen dit te bereiken via een petitie, die we door zoveel mogelijk docenten willen laten ondertekenen. Ondertekenen kan op https://gofossilfree.org/nl/abp/#teken  

Het is cruciaal dat het ABP nu stopt met investeren in fossiele industriën, omdat we nog maar enkele jaren hebben om de gevolgen van de klimaatcrisis serieus te verminderen. Als je het geld weghaalt bij een schadelijke industrie, dan zal die uitsterven. Voor meer informatie kan je kijken op https://gofossilfree.org/nl/abp/ 

Met vriendelijke groet,

(naam geanonimiseerd), Hyperion Lyceum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *