Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

De Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling is een jaarlijkse internationale herdenking die wordt gehouden op 21 mei. De dag geeft mensen de kans om te praten over Culturele Diversiteit en het waarderen van verschillende culturen. De dag is bedoeld om mensen te helpen begrijpen en respecteren dat cultuur een belangrijke component is van mensenrechten, vrede en ontwikkeling. 

Culturele Diversiteit is een belangrijk onderwerp omdat het ons helpt om te begrijpen en waarderen hoe mensen uit verschillende culturen leven, denken en communiceren. Het gaat om de erkenning van de verschillen tussen mensen en de waardering van die verschillen, in plaats van het creëren van onnodige misverstanden of akkevietjes. Dus het erkennen van de verschillen tussen de mensen en de waardering daarvan is wat wij vaker moeten gaan doen! 

De Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling is een belangrijke dag om te vieren en te herinneren dat Culturele Diversiteit een belangrijk onderdeel is van ons mens-zijn. Het is een kans om te vieren wat ons uniek maakt, om te begrijpen hoe we met elkaar verbonden zijn en om onze wereld beter te begrijpen. Laten we deze dag gebruiken om te werken aan het aanmoedigen van de dialoog en het bevorderen van duurzame ontwikkeling voor alle mensen, ongeacht hun achtergrond en cultuur. Voor iedereen in onze gemeenschap.  

De Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling is een kans om de waarde van Culturele Diversiteit te vieren en om ons bewust te maken van de uitdagingen die mensen uit verschillende culturen kunnen tegenkomen. Het is belangrijk om te begrijpen dat cultuur niet alleen gaat over kunst, literatuur en tradities, maar ook over de manier waarop we onze wereld begrijpen en beschouwen. 

Een kleurrijke samenleving met verschillen en met overeenkomsten, waarin juist de verschillen moeten worden gevierd. De dag van de Culturele Diversiteit is uitstekend geschikt om contact te maken met, of te leren over, een andere cultuur.  

  Hieronder heb ik een aantal tips hoe je dat het beste kan doen: 

  1. Organiseer een burendag in je omgeving en laat iedereen wat te eten maken uit zijn eigen cultuur. 
  1. Lees een boek over een andere cultuur. 
  1. Bezoek een museum of een tentoonstelling over een andere cultuur. 
  1. Durf meer winkels in te lopen van een andere cultuur, heel verbazingwekkend wat je allemaal daar aantreft, in een positieve zin. 
  1. Verdiep je in de traditionele vieringen van andere culturen: informeer je over Hanukkah of Ramadan of over de nieuwjaarsvieringen in Spanje of het Qingmingfestival in China…   

Dit zijn een aantal voorbeelden over hoe makkelijk je in contact kan komen met de verschillende culturen in jouw omgeving. Dialoog biedt ons de kans om te begrijpen hoe mensen uit verschillende culturen denken en handelen, en om samen te werken om gemeenschappelijke problemen op te lossen. 

Ontwikkeling is ook een belangrijk aspect van deze dag, omdat Culturele Diversiteit een sleutelrol speelt bij het aanmoedigen van duurzame ontwikkeling. Het is belangrijk om te begrijpen dat cultuur een belangrijk onderdeel is van duurzame ontwikkeling en dat het behouden en aanmoedigen van Culturele Diversiteit beetje bij beetje kan bijdragen aan het oplossen van problemen op het gebied van armoede, onderwijs, gezondheid en milieu.  

Heb jij ervaringen opgedaan in het buitenland of in Nederland waardoor je culturele vooroordelen gingen verschuiven of veranderen? Zo ja, welke en waardoor veranderde je wereldbeeld? 

Het is het zeker waard om te leren van anderen om je heen. Zo vorm je een geleerde blik op de wereld om je heen te hebben. Verschillende afkomsten hebben zoveel te geven! Laten we samen een mens-encyclopedie schrijven, door middel van luisteren en politeness(?)

– Ada

Culturele diversiteit is niet alleen verschillende talen spreken, maar ook het begrijpen en waarderen van de verschillende normen en waarde van mensen.

– Demelsia

Als we de diversiteit van culturen omarmen kunnen we samen een wereld creëren waarin iedereen zich thuis voelt.

– Chelsea

In een wereld vol verschillende culturen, kan met elkaar praten een deur openen naar groei en begrip. Als we luisteren en leren van elkaar, kunnen we samen een betere toekomst bouwen.

– Wintana

Culturele diversiteit is de bron van creativiteit, de kracht van dialoog en de brandstof voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.

– Laura

De diversiteit van talen is niet een diversiteit aan geluiden en tekens, maar een diversiteit van de opvattingen van de wereld.

– Guillermo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *