Week van de groene tuin.

Geschreven door Guillermo de Jong

De groene tuin

Het zal je niet zijn ontgaan, bijna overal waar je kijkt is het groen verdwenen uit mensen hun tuinen. Helaas kiezen steeds meer mensen ervoor om hun tuin om te toveren tot een waar tegelpaleis. En dat terwijl de lente voor de deur staat. Bloemen beginnen te bloeien, vogels die vrolijk rond fluiten en egels die langzamerhand uit hun winterslaap ontwaken. Dat is het mooie van de lente en al dat moois kan je in eigen tuin beleven! De natuur in Nederland heeft veel te bieden, en het meeste van al deze natuur is zelfs in jouw tuin of balkon te vinden.  

Wist jij bijvoorbeeld dat er zo’n 30 vogels in jouw tuin te bewonderen zijn, of dat er in Nederland meer dan 3900 plantensoorten te vinden zijn. Helaas hebben steeds meer mensen de behoefte om hun tuin te betegelen en al het groen weg te halen!   

Maar niet getreurd, hier enkele tips om van jouw tuin een waar paradijs te maken: 

Ontsteen je tuin 

Veel mensen denken dat een tuin met veel tegels vraagt om weinig onderhoud, maar tot vele hun verbazing is dit niet het geval. In een bestraatte tuin loopt het regenwater namelijk moeilijk weg, hierdoor krijg je last van groene uitslag of mos op je terras, met als gevolg dat je vaker moet schrobben. Ook houden tegels veel warmte vast waardoor zomers je tuin bloedheet wordt. Ook kun je in jouw gemeente meedoen met het NK-tegelwippen. Dit is een jaarlijks evenement om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor planten, gras, bomen en bloemen. Hierdoor wordt Nederland meer klimaatbestendig, beter voor insecten en dieren, koeler op warme dagen en bovenal veel mooier. 

Water opvangen 

Wist jij dat je door regenwater op te vangen zo’n 1000 liter per jaar bespaard. En bovendien is het regenwater nog beter voor je tuin ook, aangezien hier minder kalk in zit. Ook kan je regenwater opvangen in een infiltratiekrat. Door het afkoppelen van de regenpijp stroomt het regenwater niet meer het riool in, maar wordt het opgevangen in je tuin. Hierdoor kan het riool beter omgaan met de hoeveelheid neerslag en wordt het regenwater niet onnodig verspild.  

Dieren verwelkomen 

Verschillende dieren zoals vogels, vlinders, bijen en andere insecten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze zijn ook nog eens nuttig voor in de tuin. Zo zijn er verschillende vogels, egels en spitsmuizen dol op slakken. Eten lieveheersbeestjes het liefst bladluizen en zorgen insectenetende vogels ervoor dat insecten minder snel een plaag worden. Met behulp van deze dieren groeien jouw planten als nooit tevoren.  

Gastvrije tuin 

Met behulp van bomen en struiken zorg je ervoor dat er genoeg schuilplaatsen zijn voor vogels en egels. Door verschillende planten te kopen die over het jaar verspreid bloeien zorg je ervoor dat jouw tuin het hele jaar door in bloei staat. Hierdoor kunnen insecten zoals vlinders en bijen langer genieten van al het moois, en jij natuurlijk ook. Planten die uitgebloeid zijn kunnen je beter nog even laten staan. Deze bevatten nog zaden die voedsel zijn voor de vogels, maar ook kunnen ze de planten gebruiken als nestmateriaal voor in het voorjaar. Net al jij hebben dieren ook af en toe dorst. Deze dieren doe je een plezier als je een waterschaal in de tuin hebt of als je iets meer ruimte hebt is een natuurlijke tuinvijver een optie, ook leuk voor de eenden die graag een duik nemen. 

Met behulp van deze tips straalt jouw tuin als nooit tevoren en maak je de wereld een stukje mooier. Je hoeft niet meteen groot te beginnen. Ook de kleine stapjes maken al een groot verschil. Dus waar wacht je nog op! Ga naar buiten, verander je tuin, plant bloemen en ontdek vooral al het moois wat de natuur te bieden heeft.  

Laura Mulder

Het leven is een tuin, maak er wat van!

Jonas de Nijs

Groen moet je doen!!

Wintana Mebrahuto

laten we de aarde niet uitputten zodat we van de natuur kunnen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *