Week van de fair-trade

Geschreven door Laura Mulder

De impact van Fairtrade 

Hoe zorg je voor meer rechtvaardigheid in een wereld die gedreven wordt door overconsumptie? Ja, juist Fairtrade! Maar hoe werkt het ook alweer en welke impact heeft het? 

Helaas is het zo dat eerlijke handel niet vaak voorkomt in de wereld. Grote bedrijven zoals supermarkten, warenhuizen en grote kleding corportaties proberen de inkoopprijs van producten zo laag mogelijk te houden, waardoor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden in armoede leven. Fairtrade bedrijven helpen boeren en arbeiders door hen een eerlijke prijs te betalen voor hun producten waardoor ze hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.  

Het Fairtrade systeem heeft een grote impact. Meer dan 1,9 miljoen boeren en arbeiders en meer dan 1930 producenten organisaties doen mee aan dit systeem. En elk jaar neemt dit aantal toe! In ongeveer 70 verschillende landen werken Fairtrade-producenten aan het verbeteren van de producten. Er zijn in totaal meer dan 37 duizend Fairtrade-producten beschikbaar voor iedereen, en deze worden verkocht in 143 verschillende landen, waaronder Nederland. 

Wist je dat het Fairtrade systeem bijdraagt aan maar liefst 9 verschillende SDG’s?  

  • Met de Minimumprijs helpen ze 1,7 miljoen boeren en werkers omgaan met instabiele markten en krijgen ze een eerlijke prijs (SDG 1 & 2).  
  • Fairtrade biedt ook technische ondersteuning voor kleine boeren om waarde toe te voegen aan hun producten (SDG 10) en verbeteren ze de arbeidsomstandigheden van meer dan 200.000 werknemers die een fatsoenlijk inkomen krijgen (SDG 8).  
  • Daarnaast verbiedt Fairtrade discriminatie op basis van gender om de rol van de vrouwen te versterken (SDG 5). Ze helpen vrouwen en jongeren meer zelfvertrouwen te krijgen om mee te beslissen. Zo zijn ze beschermd tegen discriminatie en gendergeweld.  
  • Maar dat was niet alles, Fairtrade is het enige keurmerk dat van het begin tot einde van de keten werkt aan betere productie en consumptiepatronen (SDG 12).  
  • Ze beschermen het milieu en de biodiversiteit met hun verschillende programma’s en standaarden (SDG 13).  
  • Fairtrade is wereldwijd een keurmerk dat voor 50% in handen is van boeren en werknemers zelf. Fairtrade coöperaties, die zich moeten houden aan de Fairtrade standaarden om democratisch, transparant en inclusief te zijn, kunnen betere deals sluiten met handelaren (SDG 16). Verder brengen ze de producentenorganisaties, vakbonden, consumenten en campagnevoerder van over de hele wereld samen (SDG 17). 

Maar hoe kan jij dan een steentje bijdragen? Dit kan je doen door een bewustwording te creëren en door vaker Fairtrade producten te kopen. Blijf ook kritisch op het gebied van Fairtrade en vraag naar transparantie en eerlijke handelspraktijken van de merken waar je het liefst van koopt. Zo kunnen wij samen onze wereld en toekomst verbeteren. 

Wintana Mebrahuto

Fairtrade is een stap in de richting van een wereld waarin mens en planeet centraal staan. Door te kiezen voor ethische handel kunnen we bijdragen aan een samenleving die gebaseerd is op respect, gelijkheid en duurzaamheid.

Chelsea riedewald

Voor mij betekent Fairtrade dat ik kan bijdragen aan een eerlijkere en duurzamere wereld door bewuste keuzes te maken bij het kopen van producten. Het is een manier om een positieve impact te hebben op het leven van anderen en een betere toekomst te creëren voor ons allemaal.

Demelia Venetiaan

Fairtrade is een duurzame manier om mensen te helpen die in arme en kwetsbare gemeenschappen wonen. Het biedt boeren een eerlijke prijs voor hun producten en stelt hen in staat om te investeren in hun gemeenschap. Door fairtrade-producten te kopen, kunnen we allemaal bijdragen aan een eerlijkere en duurzamere wereld.

Guillermo de Jong

Fairtrade is essentieel als we de toekomst willen veranderen.

Maroeska Wijsbeek

Er zijn een paar documentaires die je moet kijken om hier nog meer over te begrijpen, want als je die hebt gezien en nog steeds Fast Fashion of zonder nadenken iets koopt…. 
– China Blue 
– Bitter Seeds 
– Freightened: The Real Price of Shipping 
– Clothes to Die For 
– The True Cost 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *