22% van de studenten voelt zich gediscrimineerd

De week van 15 t/m 21 maart is een week waarin racisme centraal staat. Dit jaar is de derde editie van de week tegen racisme. Deze week bestaat omdat racisme wereldwijd een probleem is, overal zijn er mensen die er slachtoffer van zijn. Dit is echt een probleem dat aangepakt moet worden.

We hebben nog vers in het geheugen over een incident van afgelopen zomer, toen werd de zwarte Amerikaan George Floyd bij een arrestatie gestikt door een witte agent, die op Floyd’s nek ging zitten met zijn knieën. Het moment werd gefilmd door een omstander. Vanaf dat moment werden er over de hele wereld demonstraties gehouden in de strijd tegen racisme, met als statement ‘I cant breathe’ want dat riep George Floyd bij de nekklem, en BLM (Black Lives Matter) maar het lijkt vooralsnog heel langzaam te gaan.

Onderzoek

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in 2018 is gebleken dat 22% in het onderwijs van de scholieren en studenten van ouder dan 15 jaar voelden zich gediscrimineerd, veel meer dan bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt of in de publieke ruimte. (16% en 13%) 

Ook met betrekking tot werkzoekende vindt er discriminatie plaats. In 2013 verrichte sociologe Lieselotte Blommaert onderzoek onder werkzoekende. Ze plaatste meer dan zeshonderd fictieve cv’s op twee banenwebsites. De ene helft droeg een Nederlandse naam, de andere een Arabische. De eerste cv’s kregen 60 procent meer positieve reacties van werkgevers dan de tweede. 

Poll

Wij (de studenten van het Green Office) hebben via Instagram een poll gemaakt over de week van racisme, met de vraag: waarom kan racisme van beide kanten komen. Hier is het iedereen wel met elkaar eens. Zoals bijvoorbeeld Kevin, hij zegt: “iedereen simpelweg gelijk is aan elkaar, dus de woorden wegen hetzelfde”. 

Bij de vraag: ‘Wat vinden jullie van de Week tegen Racisme?’, hebben twee mensen hele andere antwoorden gegeven. Jairfalck heeft geantwoord dat hij het bullshit vindt, omdat hij denkt “dat dit een manier van witte mensen om zich minder schuldig te voelen”. Iemand anders antwoordde juist dat zij het goed vindt dat de Week tegen Racisme er is. “Maar hoe meer mensen je het meldt, hoe meer mensen ervan weten, denk ik”. 

Met de Week tegen Racisme komt er hopelijk sneller een eind aan racisme in de wereld, want waarom zou je in hemelsnaam iemand beledigen op basis van je ras? 

Om 22 en 24 maart is er een online live stream op Youtube over de dag van racisme en discriminatie,  klik op deze link voor meer informatie.

Fast Forward – YouTube

Artikel door Thijs de Groot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *