Seksuele voorlichting op scholen

Seksuele voorlichting is het overbrengen van informatie over seksualiteit en seksuele relaties. Hierbij komen onderwerpen naar boven, zoals anticonceptie, voorbehoedsmiddelen, (ongewenste) zwangerschap, voortplanting, soa’s, seksualiteit en genot. Als je seksuele voorlichting op school krijgt komen helaas vaak niet alle onderwerpen ter sprake. Goede seksuele voorlichting op scholen is enorm belangrijk, omdat er in veel huishoudens niet of weinig over gesproken wordt.

Op school leer je meestal over seksuele intimiteit tussen een man en een vrouw, voorbehoedsmiddelen en voortplanting. Veel jongeren vinden dat er meer aandacht besteed moet worden aan bijvoorbeeld het genot van seks. Ze missen informatie over seks tussen mensen met hetzelfde geslacht en wat je kan doen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook wordt er te weinig informatie gedeeld over anticonceptie, bijvoorbeeld over de verschillende opties die er zijn, de kosten er van en wat de nadelen er van kunnen zijn. Docenten vinden het vaak ongemakkelijk om hier over in gesprek te gaan met studenten en er les over te geven. Maar op die manier leer je de student alleen maar dat het een taboe onderwerp is en ze er niet over mogen praten. Het moet dus ook bespreekbaar worden.

Naar mijn mening moet de seksuele voorlichting op scholen een stuk diverser en uitgebreider. Veel studenten zijn seksueel actief, maar hebben nog weinig ervaring en zitten dus met veel vragen. Ik denk dat het een goed idee zou zijn om een apart lespakket te maken over informatie over alle onderwerpen die bij seksuele voorlichting horen en bronnen waar je terecht kan als je vragen of problemen hebt.

Heb jij op school seksuele voorlichting gehad en wat voor onderwerpen vind je dat er aan bod moeten komen?

Kijk hier voor meer informatie en lespakketten over seksuele voorlichting.

Lees hier meer over hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag kan herkennen.

Lees hier meer over wat je als buitenstaander kan doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Lees hier wat je kunt doen als het je zelf overkomt.

Ik vind dat er op school meer aandacht besteed moet worden aan seksuele voorlichting want nu krijg je meestal maar een lesje van een uur er over.

– Chanel

Ik denk dat als de seksuele voorlichting op school diverser is ook meer leerlingen zich gehoord zullen voelen. Het is niet altijd man & vrouw, maar ook man & man en vrouw & vrouw en alles daar tussenin. Het is ook zeker belangrijk om intersekse personen mee te nemen in het biologieboek!

– Milo

Ik heb geloof ik één les over seksuele voorlichting gehad (over anticonceptie). Ik geloof dat je door een goede seksuele voorlichting meer zelfvertrouwen kan krijgen en je taboes weghaalt doordat je erover leert praten.

– Annika

Op school heb ik geen seksuele voorlichting gehad, ik had een afspraak met de schoolverpleegster en kreeg van haar het volgende te horen toen ik vertelde dat ik nogal heftig ongesteld was geweest: “Ja, en nu niet zwanger worden he? Alhoewel je dan wel lekker 9 maand niet ongesteld bent.” Ik vond het toen zo’n raar iets om te zeggen. Gelukkig heb ik van huis uit wel de juiste voorlichting gekregen en geleerd wat liefde betekent. De afgelopen maanden is grensoverschrijdend gedrag veel in het nieuws, ikzelf heb hier ook mee te maken gehad. Ik denk dat het een noodzaak is dat we anders onze jongeren gaan voorlichten. Het heeft een domino-effect als het niet goed gebeurd en kan grote gevolgen hebben voor alle partijen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland: (bron: nu.nl)

  • Een op de twee vrouwen heeft er ooit in haar leven mee te maken.
  • Een op de vijf mannen heeft er ooit in zijn leven mee te maken.
  • Homo- en biseksuele mensen zijn vaker slachtoffer. Dat geldt voor ruim een op de drie biseksuele vrouwen en zeker een op de zes homo- of biseksuele mannen.
  • De meeste slachtoffers zijn 18 tot 24 jaar.
  • Zeker 62 procent van de slachtoffers houdt er klachten aan over, in 44 procent van de gevallen gaat het om psychische klachten.
  • Slechts 1 procent van de slachtoffers doet aangifte.

– Maroeska

Auteur: Ylsa Bottelier

Eén reactie

  1. Het zou, denk ik, heel verstandig zijn om vanaf een bepaalde leeftijd meer te leren over seksualiteit. Nu weten de meeste jongeren de basis wel, maar de diverse onderwerpen waar ouders misschien niets van (willen) weten, komt dan tijdens deze lessen ook ter sprake.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *